Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.Срокове и доставка
+359 32 642 880, +359 882 544211

Как да премахнем петна от покривката за маса?

Как да премахнем петна от покривката за маса?

Петната по покривките за маса са често явление, което, за съжаление, разваля добрия вид на покривката и тя изглежда занемарена при следващо ползване. Всички сме се сблъсквали с този неприятен проблем. За щастие, съществуват изпитани методи за справяне с най-често срещаните петна. Предлагам ви някои от тях:

• Петна от червено вино - колкото и невероятно да звучи, най-ефикасният метод е да залеем петното от червено вино с... бяло вино! След това, разбира се, покривката трябва да се изпере. Друг вариант е да се залее с мляко и да престои няколко часа.
• Петна от олио (мазни петна) – петната от олио (мазнотия) поръсете с талк и оставете да действа цяла нощ. Ако нямате талк на разположение, може да използвате брашно. Или използвайте някоя от следните хитринки – сложете на мазното петно шампоан или препарат за миене на съдове! Къде се крие тайната – щом премахва мазнотията от съдовете или косата ви, защо да не го направи и от покривката?
• Петна от кръв – уникален начин за премахване на петна от кръв е... Разтвор за контактни лещи! Под плата се слага салфетка, а петното се напоява с разтвора. Кръвта се просмуква през плата и се абсорбира от разтвора за лещи. Друго решение е млякото (петното трябва да престои в мляко за една нощ). А най-интересният метод е... слюнка! Действа безотказно на пресни петна от кръв. Слюнката разтваря кръвта, след това покривката трябва да се изпере, разбира се.
• Петна от дъвка – единият вариант е покривката да се пъхне в найлон и да се замрази в камерата – след това дъвката се изстъргва с назъбен нож (за масло). Другият вариант е да се използва лед от фризера върху петното, технологията е същата – дъвката трябва да замръзне преди да се изстърже. Ако пък случайно дъвка се залепи в косата ви, използвайте фъстъчено масло – неприятно е, но спестява рязане на коса и кофти прическа за следващите няколко месеца.
• Петна от восък – първо пъхнете покривката във камерата за няколко минути и внимателно изстържете замръзналия восък. След това сложете хартиен плик върху гладачната маса, покривката отгоре, а над нея още един хартиен плик. Глади се до появата на тъмно петно въхру плика. После сменете с друг (чист) участък на хартиения плик (под и над покривката) и така докато не спре да се появява тъмното петно по плика.
• Петна от мастило – тук действат две неща: мляко или алкохол.