Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.Срокове и доставка
+359 32 642 880, +359 882 544211

Как да режем лук без да плачем?

 Как да режем лук без да плачем?

Едно от най-неприятните занимания в кухнята е рязането на лук, което винаги е съпроводено със сълзи и неприятно усещане за парене на очите.

Причината да плачем, докато режем лук, се крие в основата на лука (там, където е неговата "брада"). Когато разрежем тази част на лука, тя отделя ензим. Този ензим се свързва с останалата част на лука и така се отделя газ. Когато този газ се съедини с вода, се образува киселина. В случая, ако водата е в окото ви, киселината се образува там и това ви кара да плачете.

Ето няколко лесни трика, които ще сложат край на сълзите, докато режете лук:

1. Използвайте остър нож - ензимите се отделят, когато клетките се нарушат. Колкото по-тъп е ножът, толкова повече ензими ще се отделят.

2. Замразете лука - 10/15 минути във фризера преди да го нарежете са достатъчни, за да намалят отделянето на ензимите до минимум.

3. Режете лука при включен аспиратор - така газът ще стигне по-трудно до очите ви и ще се разнесе във въздуха.

4. Носете контактни лещи! Те създават преграда между очите ви и газа.

5. Режете лука под вода - така газът ще се свърже с водата и няма да люти.

6. Режете с изплезен език? Специалистите твърдят, че газът ще полепне по езика Ви и няма да стигне до очите. Това трябва да се изпробва (дори само за да се насладите на реакцията на околните, докато извършвате процедурата)

7. Намажете дъската за рязане с оцет - той ще неутрализира ензима.

8. Запалете свещ до дъската - газът е привлечен от пламъка и изгаря там (а не в очите ви).

9. Подсвирквайте си, докато режете - така ще издухвате газа далеч от очите (а и ще направите заниманието по-приятно).

10. Дъвчете дъвка : )