Как да режем лук без да плачем?
Едно от най-неприятните занимания в кухнята е рязането на лук, което винаги е съпроводено със сълзи и неприятно усещане за парене на очите.
Причината да плачем, докато режем лук, се крие в основата на лука (там, където е неговата "брада"). Когато разрежем тази част на лука, тя отделя ензим. Този ензим се свързва с останалата част на лука и така се отделя газ. Когато този газ се съедини с вода, се образува киселина. В случая, ако водата е в окото ви, киселината се образува там и това ви кара да плачете.
Ето няколко лесни трика, които ще сложат край на сълзите, докато режете лук:
1. Използвайте остър нож - ензимите се отделят, когато клетките се нарушат. Колкото по-тъп е ножът, толкова повече ензими ще се отделят.
2. Замразете лука - 10/15 минути във фризера преди да го нарежете са достатъчни, за да намалят отделянето на ензимите до минимум.
3. Режете лука при включен аспиратор - така газът ще стигне по-трудно до очите ви и ще се разнесе във въздуха.
4. Носете контактни лещи! Те създават преграда между очите ви и газа.
5. Режете лука под вода - така газът ще се свърже с водата и няма да люти.
6. Режете с изплезен език? Специалистите твърдят, че газът ще полепне по езика Ви и няма да стигне до очите. Това трябва да се изпробва (дори само за да се насладите на реакцията на околните, докато извършвате процедурата)
7. Намажете дъската за рязане с оцет - той ще неутрализира ензима.
8. Запалете свещ до дъската - газът е привлечен от пламъка и изгаря там (а не в очите ви).
9. Подсвирквайте си, докато режете - така ще издухвате газа далеч от очите (а и ще направите заниманието по-приятно).
10. Дъвчете дъвка : )