Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.Срокове и доставка
+359 32 642 880, +359 882 544211

Памук или полиестер?

Памук или полиестер?

Дебатът по темата „памук или полиестер” е от тези, които продължават вече десетилетия наред. Много хора харесват начина, по който изглеждат памучните тъкани и усещането на памука на допир, но не харесват това, че памучните тъкани се свиват и се мачкат лесно. Тези, които харесват достойнствата на полиестера, изтъкват, че тъканите от полиестер са лесни за поддръжка, не се мачкат и лесно се почистват.

До преди по-малко от 100 години платовете можеха да се правят само от естествени източници (памук, лен, коприна, вълна). В днешни дни вече има разнообразие от платове от изкуствени влакна (полиестер, найлон, изкуствена коприна, акрил).

При всички положения памукът си остава най-разпространеният вид плат. Въпреки че има своите недостатъци, памукът може да абсорбира вода до 27 пъти теглото си, може да се вари и стелиризира, защото запазва формата си при високи градуси на водата – това го прави изключително подходящ материал за изделия за бита (за подсушаване и почистване на различни повърхности).

Памучните дрехи също имат своите достойнства: при горещо и влажно време памукът „диша” като извлича потта от тялото и я освобождава на повърхността на дрехата. В студено време нишките на памука спомагат за поддържане на телесната температура.

Памучните изделия трябва да се перат често, защото по-лесно се цапат. Могат да се перат на всякакви градуси, но при по-високи градуси платът се свива.

Полиестерът е създаден от синтетични влакна, които са устойчиви и запазват формата си и поради тази причина полиестерните тъкани не се мачкат. За сметка на това не издържат на високи температури (лесно се топят и изгарят). Затова не се препоръчва гладене на полиестерни тъкани на високи градуси (в определени случаи изобщо не се препоръчва да се гладят).

Полиестерните нишки издържат дълго във времето и не се свиват (за разлика от естествените тъкани). Предимство на полиестера е, че при обагряне запазва цвета си (не избледнява както памучните тъкани), но за сметка на това и петната излизат трудно от него. Полиестерът е бил изключително популярен през 50-те години, но оттогава се ползва основно като част от състава на различни тъкани, включващ както изкуствени, така и естествени нишки.

В наши дни са много популярни тъканите от памук/полиестер. При правилна комбинация на двете материи се постигат прекрасни резултати: гладки и меки на допир тъкани, които не се мачкат, запазват формата си след пране и не се свиват.

Как да решим кое е по-добро?

Верен отговор няма. Факторите, които обуславят подобно решение, са комфорт, усещане, устойчивост. В крайна сметка решението се базира и на нуждите и бюджета ни.

100% памук, 100% полиестер или смес от двете – стига да изберете качествен продукт, значи сте взели правилното решение! Не забравяйте, че качеството не е само в състава, а в изработката, обработката и ушиването на плата, както и придържането към международните стандарти по време на производството.