Безплатна доставка при поръчка над 70 лв.Срокове и доставка
+359 32 642 880, +359 882 544211

Кухненски дъски - съвети

Кухненските дъски за рязане са сред най-разпространените кухненски принадлежности. Обикновено са изработени от дърво или пластмаса, но могат да бъдат и от стъкло, стомана или мрамор.

Хигиена и поддръжка

Хигиената при дъските за рязане е деликатен процес, тъй като прорязаната от ножовете повърхност на дъската е благоприятна среда за развитие на различни видове бактерии; за това допринася и често влажната повърхност на дъската поради честата й употреба във всяко домакинство.

• Препоръчително е да си купите различни дъски за различните видове храна (месо, млечни продукти, хляб, зеленчуци). Това ще предотврати до известна степен развитието на бактерии, както и прехвърлянето на зарази от една храна на друга.
• Дъската трябва да се дезинфекцира редовно.
• За да премахнете миризмите от дъската, изплакнете, след което натъркайте повърхността със едра сол и изчакайте няколко минути. След това изплакнете.
• Не е препоръчително да миете дъската в съдомиялна, както и да я оставяте да се кисне дълго време – това може да увреди повърхността й.

Материали - при избор на материал за кухненската дъска е важно да се ръководим от предназначението й:

Дърво - то има някои предимства пред пластмасата, защото е „самолекуващо се” – при него плитките резки след време се затварят от само себе си; освен това дървото има антисептични свойства. Дървото също съдържа бактерии, но те се намират на определена дълбочина (под повърхността), а не на повърхността, както е при пластмасата. Ако дървената дъска се събира в микровълновата, 30 секунди в нея са достатъчни, за да се убият всички бактерии в дъската. Дървените дъски са най-щадящи за острието на ножовте.

Пластмаса – теоретично пластмасата е по-хигиеничен материал от дървото за направа
на дъски за рязане, но някои тестове показват обратното. По-меката повърхност на пластмасата позволява по-лесно нараняване на повърхността от ножовете и спомага за образуването на по-дълбоки резки, където лесно се развъждат бактерии (дори след като сме измили добре дъската). От друга страна, пластмасата позволява по-грубо търкане при дезинфекция, което удължава живота й.

Стъкло – стъклената дъска за рязане е направена от устойчив материал и лесно се почиства, но затъпява ножовете. Освен това повърхността й е хлъзгава, което не е удобно за рязане на доста продукти (различни видове месни продукти). При стъклената дъска съществува и риск при кълцане да се отчупят парченца от нея и да попаднат в храната.

Дъските за разане с времето се похабяват и износват. Имайки предвид, че бактериите и заразите лесно се развиват в тях, полагайте специални грижи за тяхната хигиена и не се колебайте да изхвърлите старата дъска и да си купите нова на всеки няколко месеца в името на здравето на Вас и Вашето семейство.